Stäng
- Bokning
- Fakta
- Om Tandläkare.se
- Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
- Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
- Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar
Denna variant är den vanligaste. En fast brygga består av ett mellanled och av två porslinskronor som byggs ovanpå de intilliggande tänderna på var sida. Mellanledet består oftast av antingen keramik eller porslin och gjuts samman med kronorna med hjälp av ett tandcement. Bryggan sitter därmed fast och kan därför inte tas bort eller flyttas, därav namnet “Fast brygga”.
Denna typ av brygga används om du har ett större glapp mellan dina framtänder. Resin-bunden brygga består oftast av plast som förankras i ett metallband, som i sin tur fästs på baksidan av de intilliggande tänderna. Denna konstruktion förutsätter att tänderna omkring hålet är friska och starka för att få det hållbart.
Extensionsbryggor kallas de bryggor som används om det i slutet av tandraden saknas en tand. Då ersätter bryggan den förlorade tanden och fogas samman med den intilliggande tanden. Denna brygga är inte lika stark och väljs oftast att göra där området inte är lika utsatt för belastning.
Om du tror att en tandbrygga är något för dig kan du boka en tid via oss till en tandläkare. Inför din behandling med tandbrygga kan det vara svårt att veta vilken tandläkare man ska välja. Det kan också vara stora prisskillnad hos klinikerna sinsemellan. Därför har vi samlat det mesta som du kan behöva inför din behandling.
Du kan enkelt ta del av omdömen där patienter berättar om sina erfarenheter. Det gör att du får mer insikt i hur andra har upplevt behandlingen och hur helheten av besöket hos tandläkaren har varit.
Vi gör det möjligt att enkelt jämföra priser, läsa om vad olika behandlingar innebär samt ta del av omdömen från andra patienter. På så sätt kan du känna dig tryggare innan du bokar en tid.
• Sök på ditt område i sökfältet och bocka i behandlingen “Basundersökning” eftersom tandläkaren behöver göra en undersökning och se vilket skick dina tänder är i. Då får du berätta att du vill konsultera kring en tandbrygga.
• Bokningsbara tider kommer att visas i en lista för Basundersökning hos olika tandkliniker i ditt område. För att boka klickar du på “Boka tid”
• Du kan också skriva in en klinik i sökfältet för att söka tider hos dem. Har de ingen ledig tid som passar dig kan du göra en bokningsförfrågan så kommer kliniken höra av sig inom kort.
• Du kan också chatta med oss så kan vi boka en tandläkartid åt dig.
• Eller ringa till oss, Tel: 010-1089633.
Första behandlingstillfälle:
• Som första steg får du komma på en undersökning för att undersöka att dina tänder är friska och att du har förutsättningarna för en tandbrygga.
• Om du exempelvis har hål i en tand eller tandsten kan tandläkaren åtgärda det vid samma tillfälle, men räcker inte tiden får du komma på ett extra besök för att åtgärda det.
Andra besöket:
• För att undersöka vilken typ av brygga som är aktuell för dig tar tandläkaren röntgenbilder och kliniska bilder.
• I vissa fall behöver tandläkaren få en framtagen modell av ditt bett för att ytterligare undersöka kraften i bettet och se hur tandbågen och hur de intilliggande tänderna lutar. Detta ligger till grund för att tandläkaren exakt ska se hur tandbryggan ska placeras och sättas in. Därefter kan en behandlingsplan och prisförslag tas fram.
Besök nummer tre:
• Tandläkaren bedövar området.
• Tänderna på båda sidor om hålet förbereds genom att de slipas ner lite för att ge plats och anpassas till de nya kronorna som ska placeras där.
• Ett avtryck i avtrycksmaterial görs eller digitalt av de preparerade tänderna. Avtrycket skickas till tandtekniker på ett laboratorium som tar fram bryggan.
• Innan den framtagna bryggan har tagits fram kommer du att få en tillfällig brygga monterad i för att skydda området där den permanenta bryggan kommer att fästas.
• För att bryggan ska få exakt rätt färgnyans används en färgskala och ett kliniskt foto. Detta görs för att bryggan ska matcha dina naturliga tänder och smälta in i tandraden.
• Den tillfälliga bryggan kan nu ersättas med den permanenta bryggan sätts fast. Passformen och bettet kontrolleras, varefter bryggan sätts fast på plats på tänderna.
Fjärde besöket:
• Flera besök är ofta nödvändiga för att kontrollera och justera bettet.
• Vid behandling av permanenta bryggor kan en tillfällig brygga sättas fast i ett par veckor medan passformen och bettet kontrolleras. Den färdiga bryggan sätts sedan fast.
En tandbrygga kan hålla mycket länge, uppemot 15 år eller längre om du håller en god munhygien. Här har vi listat de allra viktigaste sakerna som du bör tänka på för att förlänga och bevara hållbarheten av din tandbrygga.
• Rengör tänderna varje dag genom att borsta dem 2 gånger dagligen, speciellt kring kanterna längs bryggan.
• Använd tandtråd minst 1 gång om dagen. När du ska rengöra bryggan med tandtråd, ska tråden in mellan bryggan och tandköttskanten. För att komma åt ordentligt behöver du ha en speciell tandtråd som är lite tjockare på mitten. Rådfråga din tandläkare om du är osäker.
• Skölj munnen med vatten mellan måltiderna för att minska att matrester fastnar under och längs kanten på bryggan.
• Det kan lätt bildas bakterier vid kanten så noggrann rengöring kan motverka att det bildas karies kring området. Glöm inte att rengöra under mellanledet varje dag. Om du slarvar med rengöringen kan du lätt få dålig andedräkt och drabbas av blödande tandkött.
Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.
Alltid bästa pris
Kvalitetsgranskade tandläkare
Kostnadsfri avbokning